Kommande Program

Onsdag 30 augusti

15:00 • StickCafé

StickCaf? startar f?r h?sten. Alla v?lkomna att dricka kaffe och prata. Du beh?ver inte handarbeta.
Se hela kalendern

Margaretha Hedin Åkeby

Stickcafé

Stickdag för hela regionen
Lördagen den 17 september samlades kvinnor från hela regionen i Equmeniakyrkan i Höör för att låta sig inspireras. Vi var 60 kvinnor! Anna Braw berättade om hur hjälpsticknningen hade börjat för att hjälpa mindre bemedlade. Vi fick också höra om hur olika grupper jobbar idag, se olika stickade alster och fick nya mönster.
Dagen avslutatde med en sopplunch där Eva och Marianne gjort soppor. Bilda ersätter deras arbete varför vi kan skicka en extra slant till Pagalbos i Litauen. Förhoppnigsvis kommer dagen att resultera i fler paket till behövande och nya spännande modeller.

Vi startade inör hösten den 31 augusti klockan 15.00. Sedan träffas vi varje onsdag kl. 15.00 till 18.00.
Vi dricker kaffe och pratar. Man kan ha med sitt eget handarbete men det finns garn och stickor i kyrkan för den som inte har något eget. Man behöver inte handarbeta alls utan kan bara vara med för att ta del av gemenskap och fika.

Rapport från den 11 februari 2015
I dag bjöd Yin på dumplings för att fira det kineskiska nyåret. Som ni ser blev det mycket uppskatta.

Julklappar 2014
Idag har vi packat julklappar som vi skickar till Litauen. Vi har packat 121 julklappar till barn, tonåringar och vuxna.
Dessutom skickar vi 51 tröjor, 43 mössor, halsdukar, ponchos, sockor, vantar och filtar som vi har stickat.
Vi ver att det kommer till rätt ställe eftersom vi var där och såg hur väl organisationen fungerar.
Vi vet också att både detta och de begagnade kläder vi skickar behövs.

Vad gör vi på stickkaféet?
En del av oss arbetar på egna handarbeten men många stickar tröjor och mössor som vi skickar till Litauen och Vitryssland. Under 2014 har vi fått mycket garn, vilket gör att man kan välja av de garn som finns i kyrkan om man inte har eget. Under våren 2014 skickade vi en låda tröjor och mössor till Litauen och en låda tröjor och mössor till Vitryssland. Dessutom skickade vi tröjor och mössor till flyktingar från Syrien som bor i Jordanien. Vi samlade också in begagnade kläder och skickade 30 lådor till Litauen och 22 lådor till Vitryssland.
Under hösten har vi skickat 89 tröjor, 48 mössor, 25 sockor, 6 vantar, 4 filtar, 11 halsdukar, 1 poncho och 20 sjalar till Litauen. Vi skickade ockå stickade tröjor och mössor till Vitryssland. Återigen hade vi begagnade kläder som vi packade i bananlådor och skickade till Litauen.

Det som ska till Litauen kan vi skicka med lastbil fån Karlskrona. Walla Karlsson arbetar deltid och pastor i Blekinge och deltid i Litauen. Hon kör dit med en lastbil och tar då med de kläder vi levererar till Karlskrona.

Pagalbos arbete i Litauen
Huvudorten för Pagalbos arbete är Birzai men man arbeter på två platser till i närheten.
Mer än 150 skolbarn kan varje dag gå till Pagalbos lokaler. Här får man hjälp med läxläsning och man kan duscha och tvätta sina kläder. Här kan man leka också vilket är viktigt. Det finns utbildad personal som hjälper till med läxläsningen. Många av barnen kommer från missbrukarhem och enkla bostäder utan varmvatten.
54 handikappad får hjälp av tre anställde, som får dela på en lön.
Arbetslösheten i detta område av Litauen är 30 %. Det är inte lätt att klara sig på det bidrag men får från staten. Därför delar Pagalbos ut matkassar och begagnade kläder till behövande. Man för noggrann statisktik och socialen skickar ofta hit människor.

Totalt arbetar 16 personer kontinuerligt för Pagalbos. Sex av dessa får en låg lön och resterande arbetar utan lön. Då vi besökte Pagalbos i Litauen blev vi mycket imponerade av det arbete som utförs. Vi vill därför fortsätta att stödja deras arbete.

Resa till Litauen
Första vecka i oktober 2013 reste vi till Litauen för att besöka hjälpverksamhet där.
Vi såg ett mycket bra arbete för att hjälpa barn och ungdom i norra Litauen och beslöt att samarbeta med dem i första hand.
Det innebär att vi skickar begagnade barnkläder, det mesta av vad vi stickar samt de pengar vi får in från kaffet till Pagalbos arbete i Litauen.

Vi har skickat barntröjor och mössor till olika ställen.

Våren 2012.   Tröjor till flyktingläger i norra Thailand

Hösten 2012. Till Västsahara 25 tröjor, 6 västar, 9 mössor

Våren 2013.   28 tröjor, 5 västar, 7 mössor och en filt.
51 tröjor och 17 mössor gick till Vitryssland, resten till Pagalbos i Litauen.

Hösten 2013. Tröjor skickade till Litauen i oktober.
16 tröjor och 3 mössor till Litauen i jul, samt 84 julklappar och 18 kaffepaket.

Just nu är 18 barntröjor, 10 halsdukar, 4 mössor och 3 par vantar på väg till Jordanien där de skall värma flyktingar från Syrien.